Bryggeributiken Blogg

Bryggeributiken Blogg

FERMENTERAT & TILLAGAT

FERMENTERAT & TILLAGAT

Dupont – Belgisk Dubbel med Brett Brux och plommon

dupont_dupond_113840675_203942630

Dupontarna – En annan typ av Belgisk dubbel

Den vanligast formen av frukt i öl torde vara färsk frukt, men varför inte använda sig av torkad? Tyvärr är det ofta så att den torkade frukten idag inte endast består av den torkade frukten. Ibland svavlarman frukten för att den ska behålla färg och bevaras, i andra fall tillsätter man socker, och ytterligare fall blandar man i äppeljos och olja, äppeljosen för att söta upp och oljan för att hindra att frukten klibbar ihop. Blev själv väldigt förvånad en dag då jag köpte torkad mango och läste på innehållsdeklarationen att påsen endast innehöll 65% mango, resten var socker. Jag som trodde jag var nyttig som valde bort vingummin. Nåväl, summa summarum är att kolla vad den torkade frukten innehåller och köp gärna ekologiskt, så slipper du få i dig massa onödig skit.

Tanken med denna Dubbel var att låta de torkade plommonen öka på de estrar som brukar finnas i belgiska mörka öl, som ofta ger ölet smak och arom av plommon och andra torkade frukter.

Dupont – Belgisk Dubbel med Brett Brux och Plommon

Data

  • Volym 10 liter efter kok
  • Koktid 90 min
  • OG 1.063
  • FG 1.008
  • IBU 33
  • BU:GU: 0,52
  • Färg: 46 EBC

Malt

  • 2 kg (66,7%) Pilsnermalt
  • 286 g (9,6%) Munich
  • 216 g (7,3%) Kandissirap
  • 115 g (3,9%) Piloncillo (panela) oraffinerat socker
  • 113 g (3,8%) Vetemalt
  • 85 g (2,9%) Aromatic
  • 58 g (1,9%) Karamellmalt 120 EBC
  • 57 g (1,9%) Karamellmalt 150 EBC
  • 57 g (1,9%) Mörk karamellmalt 400 EBC

Humle

  • 7 g Hallertauer Magnum 13,8%AA i 90 min

Jäst

  • WhiteLabs WLP54 Abbey IV Ale
  • Brettanomyces Bruxellensis från Bottensatser av Orval i sekundär

Övrigt

  • 640 g Ekologiska torkade plommon i sekundär (kokade först upp vatten som jag täckte plommonen med, det fick stå tills det svalnat sen tillsattes plommonen och vätskan till sekundär).

Bryggd 2013-11-01 av Magnus

2013-11-30 Tappar om till sekundär på torkade plommon

2014-02-03 Buteljerad med 7 gram socker per liter

Smakprov 2014-10-13

Sista flaskan dracks up på Gothia Hembryggarförenings Klubbmästerskap och så här var den:

Utseende: Röd-brun grumlig vätska, med relativt stor mouse-lik skumkrona.

Arom: Tydlig plommonarom som gifter sig väl med körsbärs- och stalltoner från Brett Bruxen.

Smak: Torr men ändå fyllig smak som domineras av plommon och stalliga smaker från jästen, lätt välbalanserad syra från frukten.

Helt klart en väldigt lyckad öl, synd bara att det var sista flaskan. Jag måste helt klart brygga mer med torkade plommon och annan torkad frukt för den delen.

 

2 Responses to Dupont – Belgisk Dubbel med Brett Brux och plommon

  1. Låter gott.
    Vart köpte du dina torkade plommon?
    Mvh

    Permalink
    • Plommonen köpte jag på Fram EKOlivs i Haga (http://framekolivs.se/). Dom har mycket roliga saker där som man kan använda i öl, inte bara frukt utan även lite konstiga socker. Det är ett bra ställe att skapa idéer och få inspiration till nya brygder.

      Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>