Bryggeributiken Blogg

Bryggeributiken Blogg

FERMENTERAT & TILLAGAT

FERMENTERAT & TILLAGAT

En IPA. Tack!

falcon-bayerskt-28

En modern klassiker

IPA (India pale ale) är nog för många inkörsporten till hantverksbryggd öl och ölnörderi. Har man druckit Mariestad och annan storbryggerilager hela sitt liv så blir första IPAn en rejäl ögonöppnare. För ett tag sen satt jag på en krog i Götet och tjuvlyssnade på ett gäng 18-20 åringar. Till min förvåning hörde jag en av dem säga: ”jag känner inte mig så IPA-sugen idag”. Jag blev förvånad, inte för att en person inte kan vara sugen på IPA, utan för att när jag var 18-20 var vi antingen sugna på en öl eller en Falcon Bayersk. Att 18-20 åringar idag sitter och är icke-sugna på specifika ölstilar visar att ölrevolutionen har gått långt och börjar krypa nedåt i åldrarna.

Från början fanns det bara en stil av IPA –  Engelsk IPA. Men idag förknippar nog många IPA med den omåttligt populära amerikanska IPAn. De senaste åren har det dock poppat upp en mängd nya IPA-stilar. Här är en lista på de jag kan komma på:

  • Engelsk IPA (Bryggd med brittisk malt, humle och jäst)
  • Amerikansk IPA (Bryggd med humle från nya världen)
  • Dubbel IPA/Imperial IPA
  • Black IPA (En svart IPA, enligt mig ska en BIPA se mörk ut men i princip smaka som en vanlig IPA)
  • RIPA  (Red IPA, maltigare än en ”vanlig” amerikansk IPA och röd)
  • West Coast IPA (Enligt mig bryggd med ingen eller lite karamellmalt och humlad tills den blir grön)
  • White IPA (En kombination mellan en Belgisk wit och en amerikansk IPA)
  • Belgisk IPA (Jäst med Belgisk jäst)
  • Brett IPA (Jäst med Brettanomyces)
  • IPL (India Pale Lager, IPA bryggd med lagerjäst)
  • Session IPA (IPA med lägre alkoholhalt)
  • Tysk IPA (Bryggd med malt och humle förknippad med Tyskland)

Kort sagt, kärt barn har många namn/stilar.

Själv gillar jag min IPA torr och krispig med minimalt eller inga störande inslag från karamellmalt. Det är humlen som ska stå i centrum. Gordon Strong som är en flerfaldigt prisbelönt hembryggare och BJCP:s(Beer Judge Certification Program) högst rankade domare pratade om detta i ett Beersmith podcast-avsnitt. Han sa bland annat att det kan bli en smakkonflikt mellan karamellmalt och humlearom. Hans tips till bryggaren är att tänka munich istället för karamellmalt när det bryggs välhumlat. Jag håller helt med honom. Visserligen älskar jag munichmalt, ett tag gick jag till och med så långt som till att hävda att det inte är öl om det inte är munich i. Lite väl hårt kanske.

Här kommer hur som helst min version på en Amerikansk IPA som drar åt West Coast-hållet: endast basmalt, väl utjäst, bara beska från en 30 min giva, hopstand och torrhumling. IPA och andra välhumlade ölstilar serveras bäst färska, därför tycker jag det är bra att brygga mindre satser och oftare.

Bryggeributikens IPA

Data

  • 11 liter efter kok
  • Koktid: 60 min
  • OG 1.063
  • FG 1.009
  • IBU: 63
  • BU:GU: 1
  • Färg: 9 EBC

Malt

  • 3,3 kg (90%) Pale Ale Malt
  • 325 g (10%) Munich

Humle

  • 28 g Columbus 15,5%AA 60 min
  • 56 g Falconer´s Flight 7C:s 10%AA 0 min (Hopstand 30 min)
  • 56 g Falconer´s Flight 7C:s 10%AA Torrhumling

Jäst

  • Hälften jäst med Mangrove Jack´s Burton Union M79 och andra hälften med West Coast Ale M44

Mäskschema

  • 66°C i 60 min
  • 78°C i 10 min

Bryggning/Jäsning/Lagring

  • Bryggd 2014-06-25 av Magnus
  • Jäst i 19 grader.
  • Torrhumlad i 5 dagar (28 gram per jäskärl ca 5 gram/liter)
  • 9/7 2014. Buteljerad med 5 gram socker per liter

 

3 Responses to En IPA. Tack!

  1. Vilken av jästerna blev godast då?

    Permalink
    • Frågar du mig så blev M79 Burton Union bäst, den blev torrare och krispigare än M44 West Coast som lämda lite mer restsötma och maltighet.

      Majoritet av de som fått en flaska av varje har dock gillat M44 bäst. Smaken är som baken…

      Permalink
      • OK, jag har kört bara US-05 på mina IPAs hittills. Ska testa Burton i nästa!

        Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>