Bryggeributiken Blogg

Bryggeributiken Blogg

FERMENTERAT & TILLAGAT

FERMENTERAT & TILLAGAT

Jaerv – Weissen Pale Ale

Jag fick äran att brygga ett öl till bandet Jaerv´s releasefest som gick av stapeln den 6:e juni. Efter dialog med en av bandmedlemmarna bestämde jag mig för att brygga en modern, djärv tolkning av en traditionell weissbier. Kommersiella bryggerier har bryggt välhumlade veteöl tidigare, exempelvis samarbetet mellan Brooklyn och Schneider i deras Hopfen Weisse samt Omnipollo och Sirens ”Näcken”. Den senare är den kända Göteborgbryggaren Rick Lindqvists bidrag i Omnipollos hembryggartävling. Tanken med min öl var att göra ett öl som tilltalar många, det ska vara lättdrucket men ändå ha karaktär. Jag ville ta vara på det bästa från de båda stilarna; karamellig maltighet och tropisk humlearom från Amerika, estrar och lätt syrlighet från Tyskland. Resultatet kommer även det att finns till avsmakning på Amylases sommarölsträff i Fräntorp. Ses där!

Jaerv – Weissen Pale Ale

Data

  • 21 liter efter kok
  • Koktid: 60 min
  • OG 1.054
  • FG 1.009
  • IBU: 29,5
  • BU:GU: 0,55
  • Färg: 17 EBC

Malt

  • 2,5 kg (50%) Best Malz Red X
  • 2,5 kg (50%) Vetemalt

Humle

  • 14 g Hallertauer Magnum 14,7%AA i 60 min
  • 25 g Simcoe 13%AA i 0 min
  • 25 g Citra 14,5%AA i 0 min
  • 25 g Amarillo 8,7% torrhumling
  • 25 g Citra 14,5%AA torrhunling

Jäst

  • Wyeast 3068 Weihenstephen Weizen

Bryggning/Jäsning/Lagring

  • Bryggd 2014-04-19 av Magnus
  • Mäskar in i 45°C i 15 min (ferulsyrarast) höjer sedan till 66°C i 60 minuter och mäskar sedan ut 78°C i 15 minuter.
  • Innankok 25 liter, kokas i 60 minuter
  • Jäser i 17°C i tio dagar, torhumlar fem dagar.
  • 6/6 2014 serverar på Jarv´s releasfest, uppskattas av de flesta.
  • 14/6 2014 AV de två fat som bryggdes så blev det ca 8 liter kvar som extra torrhumlas med 28 gram Falconer´s Flight och tas med till amylases sommarölsträff.

 

Jaerv?

3 Responses to Jaerv – Weissen Pale Ale

  1. Gillade du den första versionen bättre eller den som du torrhumlat igen? Tänkte testa brygga denna, har satt igång en förkultur på jästen nu.

    Permalink
    • Jag gillade den färska utan extra torrhumling bäst av olika anledningar. För det första så hade jag torrhumlat ena hinken med amarillo/citra i nylonpåse och andra med amarillo/citra direkt i hinken. Jag tyckte att fatet som torrhumlats med påse inte alls hade samma arom som fatet som torrhumlats utan. Därför slängde jag i extra humle i det som var kvar.

      För det andra så gillar jag kombinationen citra och veteölsjäst väldigt mycket. Citran försvann när jag torrhumlade med Falconer´s Flight.

      Permalink
      • bra att veta!
        Och jag håller med om det där med torrhumling i påse, blir aldrig lika ”friskt” som att släppa loss pelletsen fritt i hinken.
        (Är inte citra förresten en av humlesorterna i 7C också?)

        Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>