Bryggeributiken Blogg

Bryggeributiken Blogg

FERMENTERAT & TILLAGAT

FERMENTERAT & TILLAGAT

Mexikansk Wiener

2011 var jag för första gången i NY, innan jag åkte läste jag någonstans citatet ”alla känner sig hemma i New York”. Mycket tycker jag stämmer med det påståendet, man är bekant med språket och man har sett hundratals filmer och serier som utspelar sig i stan.

En kväll denna resa var jag på resturangen Café Habana, en trång och het  latinamerikansk restaurang på Manhattan där de spelar lite för hög musik, tar in lite för mycket folk och serverar lite för starka drinkar. Plötsligt kom jag på mig själv med att sitta och tänka på hur jävla New York jag var. Där satt jag med andra ”locals” (antagligen turister dom med) i min nyinköpta Yankees-keps och åt en ”mexian style corn”  och drack en kall Negra Modelo och kände mig hemma. Ända sen den dagen har jag tänkt att jag måste brygga mig en egen Mexican Wiener.

Cafe_Habana_Corn7857913495

Den mexikanska bryggartraditionen härstammar inte som man kan tro från amerikansk lager utan från bryggare från Wien som emigrerade till Mexico på sent 1800-tal. Som du nog listat ut så kommer namnet Wiener från just staden där den uppfanns, Wien. Ölstilen blev dock impopulär och länge så levde ölstilen endast kvar i Mexico, i form av Negra Modelo. Sedan dess har dock ett antal Amerikanska hantverksbryggerier börjat brygga wiener.

Dess maltiga ryggrad som oftast består av stor del Wienermalt, eller blandning av Münchenermalt och Pilsnermalt, samt lägre beska (runt 20 IBU), gör att ölet funkar ypperligt till det mexikanska köket och för all del till allas vår älskade Pulled Pork.

Mexikansk Weiner

Data

  • 22 liter efter kok
  • Koktid: 90 min
  • OG 1.047
  • FG ?
  • IBU: 23
  • BU:GU: 0,47
  • Färg: 20 EBC

Malt

  • 3,134 kg (72,5%) Weinermalt
  • 432 g (10%) Majsflingor
  • 432 (10%) Münchnermalt
  • 258 g (6%) Best Malz Mörk Caramel
  • 43 g (1%) Ljus Chokladmalt (kallmäskad 24 timmar och tillsatt i kokslut)
  • 22 g (0,5%) Black Prinz (kallmäskad 24 timmar och tillsatt i kokslut)

Humle

  • 50 g Hallertauer Mittelfrüh 3%AA i 60 min

Jäst

  • White Labs WLP820 Oktoberfest/Märzen Lager

Bryggning/Jäsning/Lagring

  • Bryggd 2014-04-14 av Magnus
  • Mäskar in med 8,5 liter vatten (2 liter per kg) till temp 55° C (Beta-glukan) i 15 min
  • Tillsätter 4,5 liter 100°C vatten till 66° i 60 min
  • Höjer temp till utmäskning 78° vilar i 10 min
  • Lakar ut med så att jag har 26 liter vört med 80° vatten
  • Kokar i 90 min tilsätter humle efter 30 min
  • Kyler till 20° ställer i kylskåp över natten tillsätter jäst och syresätter i 30 min med avariepump när vörten ät 8°
  • Låter jäsa i 2 veckor i 10°

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>