Bryggeributiken Blogg

Bryggeributiken Blogg

FERMENTERAT & TILLAGAT

FERMENTERAT & TILLAGAT

Något nytt, något gammalt, något lånat, något blått

beer weddingVissa öl blir mer komplicerade än man tänkt sig, eller till och med något helt annat än man tänkt sig. Som tillexempel en Old Ale jag bryggde för ett drygt år sedan. Jag lyckades räkna fel på humlegivorna och lyckades få en öl med alldeles för hög beska. Framförallt med tanke på att jag även sekundärjäst ölet med Brettanomyces vilket gjort att ölet även saknar den restsötma som skulle behövas för att balansera beskan.

Efter nästan ett år så kom jag tillsist på vad jag skulle göra med den, svaret kanske är kanske självklart – blanda ut den med ett öl som har för lite beska. I och med att beska eller IBU mäts i ”parts per million” så går det att späda ut ett öl till önskad beska med ett öl med mindre eller ingen beska. Sagt och gjort så beslutade jag mig för att brygga en sur brunöl och samtidigt pröva på metoden att sura en ohumlad del av ölet med lacto-basilkusker. Detta är en process som ger ett färdigt suröl på betydligt kortare tid än de traditionella.

Här följer innehåll och tillvägagångssätt på detta det mest komplicerade öl jag bryggt/blandat:

Dr.Malz’s Frambozen

Innehåll:

- Något nytt: En snabb Sur brunöl (oud bruin) lagrad med ekspiral som legat i Bourbon.

- Något gammalt: En ettårig Old Ale sekundärjäst med Brettanomyces och lagrad med ekkuber som legat i Madeira

- Något lånat: Idé och utförande till ”Snabb Sur brunöl” är lånat från The Mad Fermentationist 

- Något blått: Denna blandningen eller Cuvée har sedan fått sekundärjäsa på hallon och björnbär.

Tillvägagångsätt

  • 6/11 2013. Brygger en Old Ale som lagrats med ekkuber som legat i Madeira (1 g/liter) och bottensataser från Orval. (OG 1.083, FG 1.008)
  • 24/9 2014. Brygger en Oud Bruin. Tar ut 10 liter av innan kokvolymen och surar med Lactobacillus brevis i 3 dagar kokar sedan den sura delen i 30 min och tillsätter till huvudölet som fått jäsa med Mangrove Jack´s Newcastle Dark Ale M03.
  • Oktober 2014. Pastöriserar 7 liter Old Ale för att döda brettanomyces, och blandar detta med 14 liter Oud Bruin, en ekspiral av Amerikansk ek som fått ligga i Bourbon samt 250 gram laktos för att balansera syran.
  • November 2014 tappar över 18 liter till 2 kg hallon och 500 gram björnbär. Buteljerar resterande 3 liter med 6 gram strösocker per liter.
  • 13/12 2014 Ställer ut Dr.Malz’s Frambozen på Amylases Vinterölsträff Lucia 2014

Andelen 1/3 Old Ale och 2/3 Oud Bruin prövad jag mig fram till genom att blanda olika mängder och smaka. Men det visar sig även vara en gammal blandardevis att blanda 1/3 gammalt öl med 2/3 nytt. Något som visade sig stämma även i mitt fall.

Till sist vill jag bara påpeka att jag i vanliga fall förespråkar enkelhet inom bryggning, kan man inte förklara varför man har i en råvara, så ska man plocka bort den.

One Response to Något nytt, något gammalt, något lånat, något blått

  1. Du kom trea med denna om jag inte är felinformerad? :)

    Permalink

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>