Bryggeributiken Blogg

Bryggeributiken Blogg

FERMENTERAT & TILLAGAT

FERMENTERAT & TILLAGAT

Öl i konstant förändring

SONY DSCFör snart ett år sedan bryggde jag en Patersbier, Singel  eller Enkel (kärt barn har många namn…) för att odla upp en jästkaka som jag kunde brygga en Cuvée de Tomme-tolkning på. Jag slängde även i Brett Brux i sekundär och efter ytterligare ett tag även en bottensatsen från en flaska Oude Gueuze Tilquin.

Medan den stått och surnat har jag funderat på vad jag ska göra med den. Tänkte först torrhumla den eller använda den till att blanda med andra brygder. Tillsist beslutade jag mig för att sekundärjäsa den på havtorn jag plockade i somras och för att ta med mig den till Amylases sommarölsträff den 14 juni 2014.

Havtorn

Data

  • 13 liter efter kok
  • Koktid: 90 min
  • OG 1.048
  • FG 1.006
  • IBU: 23,4
  • BU:GU: 0,63
  • Färg: 7 EBC

Malt

  • 3,656 kg (100 %) Pilsnermalt

Humle

  • 8 g Hallertauer Magnum 14,7%AA i 60 min
  • 14 g Celia 3,5%AA i 5 min
  • 14 g Hallertauer Mittelfrüh 5,2% i 5 min

Jäst

  • White Labs WLP540 Abbey IV Ale

Bryggning/Jäsning/Lagring

  • Bryggd 2013-08-16 av Magnus
  • Mäskar med Brew in a Bag i 68 grader
  • Tillsätter Brett Brux efter 19 dagar
  • Tillsätter bottensatsen från Oude Gueuze Tilquin efter ytterligare två månader
  • 1/5 2014 tappar om till havtorn som varit frysta 100 gram/liter.
  • 1/6 Buteljerar med 6 gram/liter strösocker och en uns T-58 jäst
  • 14/6 Serverar på Amylases sommarölsträff
Jäshink efter avtappning

Jäshink efter avtappning

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>