Bryggeributiken Blogg

Bryggeributiken Blogg

FERMENTERAT & TILLAGAT

FERMENTERAT & TILLAGAT

Pollinator

I årets SM fick jag ingen individuell medalj, dock ett fint hedersomnämnande för en dubbelbock som jag sekundärjäst med hallon. Personligen så är jag barnsligt förtjust i dubbelbock, en ölstil som är lika  fantastisk att dricka till mat som att ha i. Enligt Randy Mosher i boken ”Radical Brewing” tillsatte tyskarna körsbär i sina dubbelbockar innan ”Reinheitsgebot” som stiftades 1516. Något som jag tyckte lät vansinnigt gott,  tänk själva på hur den maltiga och chokladiga dubbelbocken skulle smakSalvator_beers2a om  den balanserades av syra och arom från körsbär. Tyvärr är det svårt att få tag i surkörsbär i Sverige, därför tog jag hallon istället (potato-potato). Det ska dock tilläggas att tyskarnas dubbelbockar under den tiden inte  smakade som dagens. Det hade en mycket högre restsötma än de som bryggs idag. Orginal dubbelbocken ”Salvator” som bryggdes av Zacherl (nuvarande Paulaner) sägs ha haft ett OG på 1.075 och FG på 1.034 (5,4% ABV). Jag ställde upp med min öl i klass 2K. Övriga klassiska Mörk lager och hänvisade till Randy Mosher. Domarna gillade ölet och fick tydligen ringa upp den svenska ölgurun Janko för att kolla om det verkligen kunde stämma att tyskarna slängt frukt i sin öl. Något Janko bestämt hävdar att de aldrig gjort. Ord står mot ord, men jag fick i alla fall ett fint diplom.

Pollinator – Dubbelbock med Hallon

Data

  • Volym: 17 liter efter kok.
  • Koktid: 90 min
  • OG: 1.082
  • FG: 1.020
  • IBU: 25
  • BU:GU: 0,32
  • Färg: 41 EBC

Malt

  • 4,4 kg (75%) Mörk Munich
  • 856 g (15%) Pilsnermalt
  • 113 g (2%) CaraMunich II
  • 113 g (2%) CaraMunich III
  • 113 g (2%) CaraAroma
  • 113 g (2%) Melanoidinmalt
  • 113 g (2%) Ljus Chokladmalt (kallmäskad, kaffefilter-filtrerad och tillsatt i kokslut)

Humle

  • 10 g Halleratuer Magnum Pellets 14,7%AA 60 min

Jäst

  • White Labs WLP833 German Bock (Återanvänd jästkaka från en Müchner Helles)

Övrigt

  • Hallon (frysta och upptinade) 40 gram per liter

Bryggning/Jäsning/Lagring

  • Bryggdes 15 juni 2013
  • Chokladmalten lades i vatten kvällen innan bryggning, silade bort malten med hjälp av kaffefilter, tilsatte sedan den svarta vätskan till vörten när 5 min återstod av koket. Detta för att minska maltens rostade karaktär och frambringa chokladaromerna.
  • Återanvände jästkaka från en Helles, syresatte med akvariepump i 30 min
  • Jäste i 9° C i 4 veckor, tog smakprov för undersöka diacetyl
  • Lagrades i 0° C i två månader
  • Höjde till 10° och tillsatte hallon fick stå med hallon i tre veckor
  • Buteljerade

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>